DOPRAVA

 

ZÁSILKOVNA 89,- výdejní místo

ZÁSILKOVNA 130,- na vaši adresu

 

ČESKÁ POŠTA V OBÁLCE 70,-

pouze pro objem čaje do bublinkové obálky cca 300g

 

OSOBNÍ ODBĚR OLOMOUC

po platbě předem

Příprava čaje

 

Máte-li připravený čaj, který Vám chutná, konvičku, hrneček, misku či jakoukoli oblíbenou nádobu na čaj, sítko, vodu a něco v čem ji uvaříte, můžeme začít. (Úplní začátečníci se možná neobejdou bez teploměru.)
Nejprve si zahřejeme nádobu, ve které budeme čaj připravovat. Nejlépe to uděláme tak, že do ní na chvíli nalejeme horkou vodu, která nádobu pěkně ohřeje. Pokud to neuděláme a zalijeme čaj v nepředehřáté nádobě, voda se nám rychleji ochladí a lístky se nemusí dobře vylouhovat, takže chuť čaje se zcela nerozvine a nápoj ztrácí na kvalitě.

Teplota vody:
Cca 100°C - pro černé, lisované čaje a pro čaje ze starších a plně rozvinutých listů
Cca 95°C – oolungy, voda by neměla být vroucí, ale už trošku odstátá
Cca 80 - 85°C - čaje s nízkou hmotností, např. Paj-mu-tan, dále pro zelený a bílý čaj normální kvality
Cca 65 - 80°C—vysoce kvalitní zelené a bílé čaje z výhonků a prvních dvou mladých lístků, obecně lze říci, že čím kvalitnější čaj tím nižší teplota vody

Zalití čaje
V Číně se čaj nezalévá jako u nás, kdy se snažíme, abychom nalili vodu do konvičky s čajem z co nejkratší vzdálenosti. Číňané nalévají vodu z velké vzdálenosti, čímž se čaj dobře promísí, to je důležité hlavně od druhého nálevu.

Praní čaje
U některých čajů se doporučuje zalít je krátce vodou a hned tento první nálev vylít. Čaj tak “vypereme”. K pití je určen až nálev z druhého zalití. Některé čaje přijímají cizí vůně během svého růstu z ovocných stromů či trávy, praním se tyto vůně odstraní a můžeme vychutnat opravdovou chuť čaje. 


Louhování
Na otázku, jak dlouho nechat čaj louhovat, neexistuje jednoznačná odpověď a doporučuji řídit se vlastní chutí. Jen byste měli vědět, že necháte-li čaj v nálevu příliš dlouho, zhořkne a jeho účinek na zdraví je negativní. Až kolem 5 minut můžeme louhovat Pchu-er či lehké čaje, např. Paj-mu-tan. Čaje z mladých listů doporučujeme nechat ve vodě 2 minuty.